XII edycja Konkursu „Lubelskie Smaki 2015”, pod hasłem „Kuchnia polska”, będzie realizowany pod patronatem Marszałka Województwa Lubelskiego oraz Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, według zasad regulaminowych Euro-Toques International, a także przepisów z najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium Ferculorum” Stanisława Czarnieckiego. Koszty organizacyjne konkursu zostaną pokryte z projektu pt. „Marketing gospodarczy Województwa Lubelskiego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2007-2013, Działanie 2.4 Marketing gospodarczy.
Cele główne konkursu to:
- promocja polskiej sztuki kulinarnej poprzez niezwykłe smaki, charakterystyczne między innymi dla Ziemi Lubelskiej,
- kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o kulturze polskiej i tradycji kulinarnej regionu,
- doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności kucharzy,
- podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy pomiędzy firmami związanymi z gastronomią,
- promocja regionu lubelskiego.
Konkurs adresowany jest do profesjonalistów, czyli pracujacych kucharzy z terenu Polski, bez względu na zajmowane stanowisko i wiek.
Konkurs odbędzie się 19.06.2015 r. (piatek) na dziedzińcu Zamku Lubelskiego w Lublinie. Początek rywalizacji konkursowych od godz. 15:00. (odprawa uczestników konkursu godz. 14:30).
Profesjonaliści startujący w Konkursie Kulinarnym tworzą ekipę (zespół) dwuosobową. Członkowie ekipy startujący w Konkursie mogą pracować w różnych zakładach pracy.
Konkurs Kulinarny będzie oceniany przez niezależny skład Jury
- Przewodniczący Jury - Dr Józef Sadkiewicz
- Jury - Adam Kowalewski
- Jury - Ivo Violante
- Jury - Artur Świerżewski
- Jury - Kevin J. Aiston
- Koordynator - Jean Bos
Pierwszy etap polega na przesłaniu wypełnionego i podpisanego Formularza zgłoszenia, zamieszczonego na stronie organizatorów, w terminie do dnia 11.06.2015 r.b (czwartek) na adres e-mail: profesjonalista-konkurs-lubelskiesmaki@lubelskie.pl.
Szczegółowe informacje odnośnie konkursu znajdują się w pliku Regulamin konkursu.
Osoby do kontaktów bezpośrednich z ramienia organizatora:
Jadwiga Januszek, sekretariat konkursu „Lubelskie Smaki”, tel. (81) 44 16 785 (od 7:30 do 15:30),
Jean Bos, Prezes Euro-Toques Polska, Koordynator Konkursu, tel. 509 517 227 (od 9:00 do 16:00).
Załączniki