Euro Toques Polska - VI Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno – Hotelarskie

W dniu 13 marca 2015r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu odbyły się VI Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno – Hotelarskie. W tym roku hasłem przewodnim było „kuchnia polska dawniej a dziś”. Uczestniczyli w nich goście z kraju i zagranicy (Finlandia, Portugalia, Niemcy). W tym roku warsztaty połączone były z obchodami 70-lecia istnienia szkoły. Gośćmi specjalnymi byli Wiesław Ambros – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, Thierry Ayel - francuski szef kuchni, Michał Jarzombek – członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Szef Kuchni - Zamek Lubliniec, Sebastian Humski członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Szef Kuchni Zajazdu Hetman w Kroczycach - absolwent szkoły, Tomasz Nowak – członek Europejskiego Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska, założyciel Kuźni Kucharzy Śląskich, ekspert kulinarny, Piotr Jaworski i Artur Grzęda – przedstawiciele firmy Weindich Sp.j. z Chorzowa, Krzysztof Drabik - absolwent szkoły, wielokrotny Mistrz Polski, Mistrz Chin i Dalekiego Wschodu w barmaństwie typu flair, Jerzy Czapla – sekretarz Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, Mistrz w barmaństwie, właściciel/trener w firmie Centrum Szkolenia Barmanów, Paweł Grabowski - absolwent szkoły, członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, szef kuchni restauracji Appassionata w Radzionkowie, Aureliusz Tracz - członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, miłośnik wina i dobrego jedzenia, Jonatan Kasprzak - manager firma Oerlemans Polska, Krzysztof Gawlik - ekspert kulinarny RM GASTRO, członek zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, fachowiec od kuchni koszernej, Marcin Czubak - finalista programu TopChef, Adrian Feliks - finalista programu TopChef, Zbigniew Szeląg - członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Piotr Sobala - szef kuchni Nosalowy Dwór – Zakopane, Grzegorz Bieniek - specjalista ds. Gastronomii, Krzysztof Wierzba - członek zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Maciej Droń - historyk, dziennikarz, autor felietonów drukowanych na łamach Życia Bytomskiego, kustosz w dziale Kresów i Kultur Pogranicza Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu, popularyzator historii, absolwent UŚ i UJ oraz technikum gastronomicznego w Bytomiu, przewodnik turystyczny, Adam Karkowski - barista, przedstawiciel firmy ooak manufaktura.

Goście z zagranicy:

Filomena deJesus Vidigal - nauczyciel – Salvatera De Magos, Portugalia

Anita Ritalahti - nauczyciel - Amisto, Finlandia

Yrjö Mensola - Szef kuchni, nauczyciel zawodu – Amisto, Finlandia

Bernd Otto - szef kuchni, Herwig-Blankertz-Berufskolleg Recklinghausen, Niemcy

WIESŁAW GRZENIA – przedstawiciel Cechu Rzemieslnikow/Centrum Szkoleniowe Młodzieży – Recklinghausen, Niemcy.

 

Głównymi organizatorami imprezy, oprócz szkoły, byli Urząd Miasta w Bytomiu, Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska, Polskia Akademii Sztuki Kulinarnej, SELGROS Cash&Carry, Ergo Hestia. Ponadto w organizację Warsztatów włączyła się spora grupa sponsorów.

W ramach Warsztatów odbyło się wiele konkurów oraz pokazów dla uczniów.

  1. Międzynarodowy Konkurs Młodych Kucharzy

Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych z zagranicy oraz uczniów ZSGH w Bytomiu

 

Jury Degustacyjne:

  1. Krzysztof Gawlik – przewodniczący – ekspert kulinarny RM GASTRO, członek zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, fachowiec od kuchni koszernej;

  2. Zbigniew Szeląg – członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej;

  3. Ayel Thierry – francuski szef kuchni;

  4. Piotr Sobala – szef kuchni Nosalowy Dwór – Zakopane;

  5. Grzegorz Bieniek – specjalista ds. Gastronomii;

Jury Techniczne:

  1. Tomasz Nowak – przewodniczący – członek Europejskiego Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska, założyciel Kuźni Kucharzy Śląskich, ekspert kulinarny;

  2. Krzysztof Wierzba – członek zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej;

 

Zwycięzcy:

I Zespół Nr 2: Yana Shtefura, Hugo Almeida – Finlandia

II Zespół Nr 9: Jakub Hajduś klasa 3T2, Dawid Gaweł 4K – ZSGH Polska

III Zespół Nr 8: Kevin Reczko, Sebastian Reiland – Niemcy

 

Puchar Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej za „Umiejętność połączenia tradycji z nowoczesnością”: Zespół Nr 8: Kevin Reczko, Sebastian Reiland – Niemcy

Hestia: Najlepsza aranżacja dania: Zespół Nr 5: Yana Shtefura, Hugo Almeida – Portugalia

Selgros: Osobowość warsztatów 2015: Angelika Dyguś z klasy 3C – ZSGH Polska

 

  1. Konkurs nakrywania stołów

 

Jury:

  1. Kamil Filipek – przewodniczący – firma WEINDICH Sp. J.

  2. Jonatan Kasprzak – firma Oerlemans,

  3. Iwona Rożek – nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSGH w Bytomiu,

  4. Krzysztof Brol – nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSGH w Bytomiu.

 

Zwycięzcy:

I Sabina Zok , Karolina Kowalska z klasy 3H2 – Polska

II Nicol Górna z klasy 3U, Rafał Golda z klasy 2C – Polska

III Magda Łęcka, Weronika Chojnacka z klasy 4H2 – Polska

 

  1. Konkurs barmański

Jury:

Krzysztof Drabik – przewodniczący - absolwent szkoły, wielokrotny Mistrz Polski, Mistrz Chin i Dalekiego Wschodu w barmaństwie typu flair,,

Jerzy Czapla – sekretarz Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, Mistrz Barmański, właściciel/trener w firmie Centrum Szkolenia Barmanów,

Leszek Machoń – właściciel restauracji Figaro w Radzionkowie, Mistrz Barmański.

 

Zwycięzcy:

I Bartosz Pełka z klasy 4H1 – Polska

II Antoni Wyszyński z klasy 3H2 – Polska

III Dawid Mikolanis z klasy 4T – Polska

 

  1. Konkurs Wiedzy o Szkole

 

Jury:

Beata Popowicz – nauczyciel ZSHG w Bytomiu

 

Zwycięzcy:

I Anna Kokot i Patrycja Paruzel z klasy 4H1 – Polska

II Nicole Kałuś i Marcin Jarzyński z klasy 1H – Polska

III Natalia Litańska i Magdalena Piwowarska z klasy 3U – Polska

 

Podczas warsztatów odbywały się liczne warsztaty oraz pokazy:

  1. Wystawa historii szkoły.

  2. Warsztaty/wykład sommeliera (Aureliusz Tracz - Selgros Bytom).

  3. Pokaz nakrywania i dekoracji stołów (Studio Florystyczne Stokrotka Bytom, firma Weindich).

  4. Pokaz makijażu, pokaz zabiegu (Yasumi Bytom).

  5. Pokaz kulinarny - Adrian Feliks (finalista programu TopChef, uczestnik prestiżowego stażu w restauracji Atelier Amaro z gwiazdką Michelin).

  6. Pokaz kulinarny - Marcin Czubak (finalista programu TopChef).

  7. Pokaz kulinarny - Paweł Grabowski (absolwent szkoły, szef kuchni restauracji Appassionata w Radzionkowie).

  8. Prezentacja zastosowania amerykańskich blenderów najnowszej generacji. Sporządzanie drinków: Slim i Fit drinks wg. Aurorskich receptur Jerzego Czapli. Prezentacja i zastosowanie miodów pitnych z Niedzicy w autorskich recepturach Jerzego Czapli, Mistrz Barmański.

  9. Kuchnia mobilna Selgros (Krystian Zalejski).

  10. Prezentacja pracodawców współpracujących z ZSGH (hotele, restauracje, biura podróży).

  11. Pokaz baristy - Adam Karkowski (przedstawiciel firmy ooak manufaktura).

 

O popularności Warsztatów świadczy spora grupa uczestniczących w nich osób. Wśród gości znaleźli się między innymi: Poseł na Sejm RP Jacek Brzezinka, Senator RP Andrzej Misiołek, Prezydent Miasta Bytomia Damian Bartyla wraz z zastępcą Anitą Latacz, przedstawiciele władz oświatowych na czele z zastępcą Dyrektora Delegatury Kuratorium Oświaty w Gliwicach Aleksandrą Dylą, radni Miasta Bytomia na czele z Przewodniczącym Rady Miejskiej Andrzejem Wężykiem, przedstawiciele związków zawodowych Anna Cholewińska i Alfred Pyrk, naczelnik Wydziału Edukacji Aldona Kopczyńska, dyrektorzy bytomskich gimnazjów oraz dyrektorzy szkół ponadgimnazjalnych z Bytomia, właściciele oraz managerowie hoteli, restauracji i biur podróży, przedstawiciele prasy i telewizji.

Wiecej zdjęć na:

https://www.facebook.com/EuroToquesPolska

 

 
© COPYRIGHT 2010, EURO-TOQUES POLSKA