W dniu 13 marca 2015r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu odbyły się VI Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno – Hotelarskie. W tym roku hasłem przewodnim było „kuchnia polska dawniej a dziś”. Uczestniczyli w nich goście z kraju i zagranicy (Finlandia, Portugalia, Niemcy). W tym roku warsztaty połączone były z obchodami 70-lecia istnienia szkoły. Gośćmi specjalnymi byli Wiesław Ambros – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, Thierry Ayel - francuski szef kuchni, Michał Jarzombek – członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Szef Kuchni - Zamek Lubliniec, Sebastian Humski członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Szef Kuchni Zajazdu Hetman w Kroczycach - absolwent szkoły, Tomasz Nowak – członek Europejskiego Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska, założyciel Kuźni Kucharzy Śląskich, ekspert kulinarny, Piotr Jaworski i Artur Grzęda – przedstawiciele firmy Weindich Sp.j. z Chorzowa, Krzysztof Drabik - absolwent szkoły, wielokrotny Mistrz Polski, Mistrz Chin i Dalekiego Wschodu w barmaństwie typu flair, Jerzy Czapla – sekretarz Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, Mistrz w barmaństwie, właściciel/trener w firmie Centrum Szkolenia Barmanów, Paweł Grabowski - absolwent szkoły, członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, szef kuchni restauracji Appassionata w Radzionkowie, Aureliusz Tracz - członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, miłośnik wina i dobrego jedzenia, Jonatan Kasprzak - manager firma Oerlemans Polska, Krzysztof Gawlik - ekspert kulinarny RM GASTRO, członek zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, fachowiec od kuchni koszernej, Marcin Czubak - finalista programu TopChef, Adrian Feliks - finalista programu TopChef, Zbigniew Szeląg - członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Piotr Sobala - szef kuchni Nosalowy Dwór – Zakopane, Grzegorz Bieniek - specjalista ds. Gastronomii, Krzysztof Wierzba - członek zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Maciej Droń - historyk, dziennikarz, autor felietonów drukowanych na łamach Życia Bytomskiego, kustosz w dziale Kresów i Kultur Pogranicza Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu, popularyzator historii, absolwent UŚ i UJ oraz technikum gastronomicznego w Bytomiu, przewodnik turystyczny, Adam Karkowski - barista, przedstawiciel firmy ooak manufaktura.
Goście z zagranicy:
Filomena deJesus Vidigal - nauczyciel – Salvatera De Magos, Portugalia
Anita Ritalahti - nauczyciel - Amisto, Finlandia
Yrjö Mensola - Szef kuchni, nauczyciel zawodu – Amisto, Finlandia
Bernd Otto - szef kuchni, Herwig-Blankertz-Berufskolleg Recklinghausen, Niemcy
WIESŁAW GRZENIA – przedstawiciel Cechu Rzemieslnikow/Centrum Szkoleniowe Młodzieży – Recklinghausen, Niemcy.
Głównymi organizatorami imprezy, oprócz szkoły, byli Urząd Miasta w Bytomiu, Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska, Polskia Akademii Sztuki Kulinarnej, SELGROS Cash&Carry, Ergo Hestia. Ponadto w organizację Warsztatów włączyła się spora grupa sponsorów.
W ramach Warsztatów odbyło się wiele konkurów oraz pokazów dla uczniów.
-
Międzynarodowy Konkurs Młodych Kucharzy
Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych z zagranicy oraz uczniów ZSGH w Bytomiu
Jury Degustacyjne:
-
Krzysztof Gawlik – przewodniczący – ekspert kulinarny RM GASTRO, członek zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, fachowiec od kuchni koszernej;
-
Zbigniew Szeląg – członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej;
-
Ayel Thierry – francuski szef kuchni;
-
Piotr Sobala – szef kuchni Nosalowy Dwór – Zakopane;
-
Grzegorz Bieniek – specjalista ds. Gastronomii;
Jury Techniczne:
-
Tomasz Nowak – przewodniczący – członek Europejskiego Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska, założyciel Kuźni Kucharzy Śląskich, ekspert kulinarny;
-
Krzysztof Wierzba – członek zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej;
Zwycięzcy:
I Zespół Nr 2: Yana Shtefura, Hugo Almeida – Finlandia
II Zespół Nr 9: Jakub Hajduś klasa 3T2, Dawid Gaweł 4K – ZSGH Polska
III Zespół Nr 8: Kevin Reczko, Sebastian Reiland – Niemcy
Puchar Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej za „Umiejętność połączenia tradycji z nowoczesnością”: Zespół Nr 8: Kevin Reczko, Sebastian Reiland – Niemcy
Hestia: Najlepsza aranżacja dania: Zespół Nr 5: Yana Shtefura, Hugo Almeida – Portugalia
Selgros: Osobowość warsztatów 2015: Angelika Dyguś z klasy 3C – ZSGH Polska
-
Konkurs nakrywania stołów
Jury:
-
Kamil Filipek – przewodniczący – firma WEINDICH Sp. J.
-
Jonatan Kasprzak – firma Oerlemans,
-
Iwona Rożek – nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSGH w Bytomiu,
-
Krzysztof Brol – nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSGH w Bytomiu.
Zwycięzcy:
I Sabina Zok , Karolina Kowalska z klasy 3H2 – Polska
II Nicol Górna z klasy 3U, Rafał Golda z klasy 2C – Polska
III Magda Łęcka, Weronika Chojnacka z klasy 4H2 – Polska
-
Konkurs barmański
Jury:
Krzysztof Drabik – przewodniczący - absolwent szkoły, wielokrotny Mistrz Polski, Mistrz Chin i Dalekiego Wschodu w barmaństwie typu flair,,
Jerzy Czapla – sekretarz Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, Mistrz Barmański, właściciel/trener w firmie Centrum Szkolenia Barmanów,
Leszek Machoń – właściciel restauracji Figaro w Radzionkowie, Mistrz Barmański.
Zwycięzcy:
I Bartosz Pełka z klasy 4H1 – Polska
II Antoni Wyszyński z klasy 3H2 – Polska
III Dawid Mikolanis z klasy 4T – Polska
-
Konkurs Wiedzy o Szkole
Jury:
Beata Popowicz – nauczyciel ZSHG w Bytomiu
Zwycięzcy:
I Anna Kokot i Patrycja Paruzel z klasy 4H1 – Polska
II Nicole Kałuś i Marcin Jarzyński z klasy 1H – Polska
III Natalia Litańska i Magdalena Piwowarska z klasy 3U – Polska
Podczas warsztatów odbywały się liczne warsztaty oraz pokazy:
-
Wystawa historii szkoły.
-
Warsztaty/wykład sommeliera (Aureliusz Tracz - Selgros Bytom).
-
Pokaz nakrywania i dekoracji stołów (Studio Florystyczne Stokrotka Bytom, firma Weindich).
-
Pokaz makijażu, pokaz zabiegu (Yasumi Bytom).
-
Pokaz kulinarny - Adrian Feliks (finalista programu TopChef, uczestnik prestiżowego stażu w restauracji Atelier Amaro z gwiazdką Michelin).
-
Pokaz kulinarny - Marcin Czubak (finalista programu TopChef).
-
Pokaz kulinarny - Paweł Grabowski (absolwent szkoły, szef kuchni restauracji Appassionata w Radzionkowie).
-
Prezentacja zastosowania amerykańskich blenderów najnowszej generacji. Sporządzanie drinków: Slim i Fit drinks wg. Aurorskich receptur Jerzego Czapli. Prezentacja i zastosowanie miodów pitnych z Niedzicy w autorskich recepturach Jerzego Czapli, Mistrz Barmański.
-
Kuchnia mobilna Selgros (Krystian Zalejski).
-
Prezentacja pracodawców współpracujących z ZSGH (hotele, restauracje, biura podróży).
-
Pokaz baristy - Adam Karkowski (przedstawiciel firmy ooak manufaktura).
O popularności Warsztatów świadczy spora grupa uczestniczących w nich osób. Wśród gości znaleźli się między innymi: Poseł na Sejm RP Jacek Brzezinka, Senator RP Andrzej Misiołek, Prezydent Miasta Bytomia Damian Bartyla wraz z zastępcą Anitą Latacz, przedstawiciele władz oświatowych na czele z zastępcą Dyrektora Delegatury Kuratorium Oświaty w Gliwicach Aleksandrą Dylą, radni Miasta Bytomia na czele z Przewodniczącym Rady Miejskiej Andrzejem Wężykiem, przedstawiciele związków zawodowych Anna Cholewińska i Alfred Pyrk, naczelnik Wydziału Edukacji Aldona Kopczyńska, dyrektorzy bytomskich gimnazjów oraz dyrektorzy szkół ponadgimnazjalnych z Bytomia, właściciele oraz managerowie hoteli, restauracji i biur podróży, przedstawiciele prasy i telewizji.
Wiecej zdjęć na:
https://www.facebook.com/EuroToquesPolska