Euro Toques Polska - Nowoczesne trendy, innowacyjne techniki i produkty w kuchni

2 marca w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej – Curie w Częstochowie odbyły się warsztaty na temat ""Nowoczesne trendy, innowacyjne techniki i produkty w kuchni"" w spotkaniu udział wzięli uczniowie klas maturalnych i nauczyciele technologii.

Warsztaty poprowadzili członkowie Euro- Toques Polska Andrzej Jackowiak i Zbigniew Siwak.

Słuchacze zapoznani zostali z nowymi trendami w gastronomi, zaprezentowano nowoczesne i innowacyjne produkty m. in. bazę śmietanową QimiQ, zioła, przyprawy i oliwy smakowe firmy Aromica. Tekstury jako produkty do kuchni molekularnej. Omówiono międzynarodową terminologię używaną w kuchni. Zostały wyjaśnione pojęcia – kuchnia molekularna, gotowanie metodą Sous Vide, sferyfikacja, kompresacja produktu, dekonstrukcja dania, cocsome, mise en place, food cost i wiele innych.

W ramach zajęć uczniowie wraz z opiekunami przygotowali następujące dania:

Zimna przystawka :

- zdekonstruowana sałatka Caprese

Zupa :

– drobiowe consome z kawiorem z soku marchwiowego i pietruszkowego

Dania główne :

–stek z łososia gotowany metodą sous vide podany na szpinaku i sosem holenderskim

- konfitowany filet z łososia podany z kompresowaną krewetką na blanszowanych warzywach z maślano – winną emulsją.

Dziękujemy Dyrekcji Szkoły, nauczycielom i uczniom za zaproszenie i czynny udział w warsztatach.

Więcej na: https://www.facebook.com/EuroToquesPolska

© COPYRIGHT 2010, EURO-TOQUES POLSKA