PROGRAM 13.03.2015 (piątek)
9.00 ‐ uroczyste rozpoczęcie VI Międzynarodowych Warsztatów Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu
- Pokaz kuchni polskiej pt. kuchnia polska dawniej a dziś w wykonaniu gości specjalnych: Wiesław Ambros/ Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Marcin Czubak /finalista programu TopChef/, Adrian Feliks /finalista programu TopChef/, Michał Jarzombek szef kuchni Zamek Lubliniec.
- Krzysztof Drabik - absolwent szkoły, wielokrotny Mistrz Polski, Mistrz Chin i Dalekiego Wschodu w barmaństwie typu flair;
- Sebastian Humski - Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Szef Kuchni Zajazdu - Hetman w Kroczycach absolwent szkoły;
- Paweł Grabowski - absolwent szkoły, Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, szef kuchni restauracji Appassionata w Radzionkowie;
- Mariola Roykiewicz - właścicielka salonu zdrowia i urody YASUMI Bytom, absolwentka szkoły;
- Dawid Domin - absolwent Zasadniczej Szkoły Zawodowej.
10.00 – 15.00 ‐ konkursy dla uczniów, pokazy, warsztaty
KONKURSY:
• Międzynarodowy Konkurs Młodych Kucharzy (Black Box)
(konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych z zagranicy: Portugalia, Niemcy, Finlandia oraz uczniów ZSG‐H w Bytomiu);
• Konkurs Nakrywania i Dekoracji Stołów;
• Warsztaty / Pokazy Barmańskie;
• Konkurs Fotograficzny „VI Międzynarodowe Warsztaty w obiektywie”.
• Konkurs wiedzy o szkole.
POKAZY:
1. Wystawa historii szkoły. 2. Warsztaty/wykład sommeliera (Aureliusz Tracz -‐ Selgros Bytom);
3. Pokaz nakrywania i dekoracji stołów (Studio Florystyczne Stokrotka Bytom, firma Weindich);
4. Pokaz makijażu, pokaz zabiegu (Yasumi Bytom);
5. Pokaz kulinarny ‐ Adrian Feliks (finalista programu TopChef, uczestnik prestiżowego stażu w restauracji Atelier Amaro z gwiazdką Michelin)
6. Pokaz kulinarny ‐ Marcin Czubak (finalista programu TopChef)
7. Pokaz kulinarny ‐ Paweł Grabowski (absolwent szkoły, szef kuchni restauracji Appassionata w Radzionkowie)
8. Pokaz gastronomiczny (Jakub Korczak).
9. Prezentacja zastosowania amerykańskich blenderów najnowszej generacji. Sporządzanie drinków: Slim i Fit drinks wg. Aurorskich receptur Jerzego Czapli. Prezentacja i zastosowanie miodów pitnych z Niedzicy w autorskich recepturach Jerzego Czapli. 10. Kuchnia mobilna Selgros (Krystian Zalejski);
11. Prezentacja pracodawców współpracujących z ZSGH (hotele, restauracje, biura podróży);
13.00 – lunch w szkole / jadalnia (Michał Jarzombek szef kuchni Zamek Lubliniec, Sebastian Humski szef kuchni Zajazdu Hetman w Kroczycach, Dawid Domin absolwent, uczniowie szkoły).
15.00 – podsumowanie wyników konkursów, ogłoszenie zwycięzców, rozdanie nagród dla zwycięzców konkursów
19.00 - uroczysta kolacja w szkole dla zaproszonych gości/sala multimedialna (Michał Jarzombek szef Zamek Lubliniec, Sebastian Humski szef kuchni Zajazdu Hetman w Kroczycach, Dawid Domin absolwent szkoły).
- Pokaz barmański mistrza w tej dziedzinie Krzysztofa Drabika
- Wystąpienia uczniów i absolwentów szkoły
Program do pobrania: program.pdf.
Szczegółowe informacje: www.zsgh.bytom.pl.