Euro Toques Polska - VI Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno-Hotelarskie w Bytomiu, Zapraszamy!

PROGRAM 13.03.2015 (piątek)

9.00 ‐ uroczyste rozpoczęcie VI Międzynarodowych Warsztatów Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu

  • Pokaz kuchni polskiej pt. kuchnia polska dawniej a dziś w wykonaniu gości specjalnych: Wiesław Ambros/ Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Marcin Czubak /finalista programu TopChef/, Adrian Feliks /finalista programu TopChef/, Michał Jarzombek szef kuchni Zamek Lubliniec.
  • Krzysztof Drabik - absolwent szkoły, wielokrotny Mistrz Polski, Mistrz Chin i Dalekiego Wschodu w barmaństwie typu flair;
  • Sebastian Humski - Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Szef Kuchni Zajazdu - Hetman w Kroczycach absolwent szkoły;
  • Paweł Grabowski - absolwent szkoły, Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, szef kuchni restauracji Appassionata w Radzionkowie;
  • Mariola Roykiewicz - właścicielka salonu zdrowia i urody YASUMI Bytom, absolwentka szkoły;
  • Dawid Domin - absolwent Zasadniczej Szkoły Zawodowej.

10.00  –  15.00  ‐  konkursy  dla  uczniów,  pokazy,  warsztaty    

KONKURSY:  
• Międzynarodowy  Konkurs  Młodych  Kucharzy    (Black  Box)  
(konkurs  dla  uczniów  szkół  gastronomicznych  z  zagranicy:  Portugalia,  Niemcy,  Finlandia  oraz  uczniów  ZSG‐H  w  Bytomiu);  
• Konkurs  Nakrywania  i  Dekoracji  Stołów;    
• Warsztaty  /  Pokazy  Barmańskie;  
• Konkurs  Fotograficzny  „VI  Międzynarodowe  Warsztaty  w  obiektywie”.  
• Konkurs  wiedzy  o  szkole.  
POKAZY:  
1. Wystawa  historii  szkoły.     2. Warsztaty/wykład  sommeliera  (Aureliusz  Tracz  -­‐  Selgros  Bytom);  
3. Pokaz  nakrywania  i  dekoracji  stołów  (Studio  Florystyczne  Stokrotka  Bytom,  firma  Weindich);  
4. Pokaz  makijażu,  pokaz  zabiegu  (Yasumi  Bytom);    
5. Pokaz  kulinarny  ­‐  Adrian  Feliks  (finalista  programu  TopChef,  uczestnik  prestiżowego  stażu  w  restauracji  Atelier  Amaro  z  gwiazdką  Michelin)  
6. Pokaz  kulinarny  ‐  Marcin  Czubak  (finalista  programu  TopChef)  
7. Pokaz  kulinarny  ­‐  Paweł  Grabowski  (absolwent  szkoły,  szef  kuchni  restauracji    Appassionata  w  Radzionkowie)  
8. Pokaz  gastronomiczny  (Jakub  Korczak).  
9. Prezentacja  zastosowania  amerykańskich  blenderów  najnowszej  generacji.  Sporządzanie  drinków:  Slim  i  Fit  drinks  wg.  Aurorskich  receptur  Jerzego  Czapli.  Prezentacja  i  zastosowanie  miodów  pitnych  z  Niedzicy  w  autorskich  recepturach  Jerzego  Czapli.     10. Kuchnia  mobilna  Selgros  (Krystian  Zalejski);
11. Prezentacja    pracodawców    współpracujących  z  ZSGH  (hotele,  restauracje,  biura  podróży);  

13.00  –  lunch  w  szkole  /  jadalnia  (Michał  Jarzombek  szef  kuchni  Zamek  Lubliniec,  Sebastian  Humski szef  kuchni  Zajazdu   Hetman  w  Kroczycach,  Dawid  Domin  absolwent,  uczniowie  szkoły).  
15.00  –  podsumowanie  wyników  konkursów,  ogłoszenie  zwycięzców,  rozdanie  nagród  dla  zwycięzców  konkursów    
19.00  -­  uroczysta  kolacja  w  szkole  dla  zaproszonych  gości/sala  multimedialna  (Michał  Jarzombek  szef  Zamek  Lubliniec,  Sebastian  Humski    szef  kuchni  Zajazdu  Hetman  w  Kroczycach,  Dawid  Domin  absolwent  szkoły).  

  • Pokaz  barmański  mistrza  w  tej  dziedzinie  Krzysztofa  Drabika  
  • Wystąpienia  uczniów  i  absolwentów  szkoły  

Program do pobrania: program.pdf.

Szczegółowe informacje: www.zsgh.bytom.pl.

© COPYRIGHT 2010, EURO-TOQUES POLSKA