Euro Toques Polska - Turniej Kucharzy Polskiej Gastronomii w Grucznie

W miniony weekend 23-24 sierpnia br. odbył się już po raz dziewiąty Festiwal Smaku w Grucznie, który rokrocznie przyciąga do Doliny Dolnej Wisły tysięczne tłumy miłośników regionalnych produktów, stając się jedną z największych imprez plenerowych w kraju.

Festiwal to idealne miejsce do spotkania producentów i lokalnych przetwórców, którzy z satysfakcją prezentują swoje wyroby. W tym roku na festiwalu była prezentowana bogata oferta handlowa żywności wysokiej jakości, m.in.: wyroby z dziczyzny, gęsiny, z ryb, grzybów, a także powidła śliwkowe, sery, miody oraz nalewki i wina. Goście imprezy mogli zobaczyli pokazy tradycyjnych metod przetwórstwa takich, jak smażenie powideł, wyciskanie soków z owoców, czy pozyskiwanie miodu.

Atrakcją były prezentacje rodzimych ras owiec i pokazy pracy psów pasterskich. Nie zabrakło też wyrobów rękodzieła artystycznego – rzeźby, haftu oraz ceramiki. Wystawcy mogli też liczyć na nagrody, przewidziane dla zwycięzców konkursów: „Miód Roku”, „Smak Roku” i „Turniej Nalewek”.

Główną atrakcją pierwszego dnia Festiwalu jest konkurs kulinarny, "Turniej Kucharzy Polskiej Gastronomii", którego organizatorem jest Akademia Molekularna Jeana Bos oraz Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, pod przewodnictwem europejskiego stowarzyszenia Euro-Toques Polska.


Patronat merytoryczny udzieliło:
Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, GastroArt. Sponsorem głównym była firma Polska Gastronomia.
Gośćmi honorowymi byli: Jacek Dutka - Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego i Joanna Ochniak - Przewodnicząca Women in WACS.

Ideą powstania konkursu jest kultywowanie, propagowanie oraz pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej oraz zachęcenie kucharzy do sięgania po produkty lokalne, które wkomponowane we współczesne danie otrzymują nową jakość.

W tym roku startujące drużyny musiały przygotować przekąskę z jesiotra oraz danie główne z dowolnej części daniela, na wykonanie zadania mieli 90 minut.

Ich pracy przyglądał się zespół jurorów w składzie:

Koordynator Konkursu:
Marek Rybacki- Wice Prezes Euro-Toques Polska

Jury techniczne:
Przewodniczący- Wojciech Harapkiewicz, Vice Prezes Euro-Toques Polska
Daniel Twardo, Euro-Toques Polska
Jury degustacyjne:
Przewodniczący – Zenon Hołubowki, oficjalny Juror WACS, Członek Honorowy Euro-Toques Polska
Sebastian Krauzowicz- Szef Kuchni Copernicus Toruń, Członek Honorowy Euro-Toques Polska
Grzegorz Łapanowski- Prowadzący programu Top Chef, kucharz i dziennikarz kulinarny
Wolfgang P. Menge- Prezydent Euro -Toques Niemcy
Valère Smets- właściciel Smets Food, Belgia

Jury VIP:
1. Przewodniczący – Robert Łuszcz, Prezes firmy Polska Gastronomia
2. Roy Homent, przedstawiciel brytyjskiej firmy Grant
3. Maciej Kołodziejczyk- Janex
4. Mateusz Krogulec, przedstawiciel firmy SlatePlate
5. Dariusz Kuźniak - uczestnik programów kulinarnych Top Chef i Hell"s Kitchen

Decyzją Jury tegoroczny Turnieju Kucharzy Polskiej Gastronomii podczas Festiwalu Smaku w Grucznie zdobyli:

I miejsce- Wojciech Rabiega i Magdalena Zaborowska-Kłosińska, Hotel ***SPA Tristan Restauracja Kobaltowa Kąty Rybackie.

Zwycięzcy pierwszego miejsca otrzymali nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się już 30 września w Poznaniu.


II miejsce - zajęli Krzysztof Szczepaniak i Maciej Winkler-
Hotel Camping Malta, Restauracja Rycerska Poznań

III miejsce - Dawid Konior i Albert Kempys- Restauracja Galeria BLU Bielsko-Biała


 

Nagrodę VIP za „Najlepszy Smak” otrzymali Piotr Huszcz i Marcin Repecki - Hotel Restauracja PIANO, Lublin

Lista nagród jaką otrzymali uczestnicy:
I miejsce:
- dwa cyrkulatory sous vide Grant SV 200,
- dwa komplety talerzy łupkowych SlatePlate,
- 2000 zł,
- dwa bony na zakupy w firmie ChemaN każdy o wartości 200 zł,
- Puchary.
II miejsce:
- dwa tablety,
- dwa komplety talerzy łupkowych SlatePlate,
- 1000 zł,
- dwa bony na zakupy w firmie ChemaN każdy o wartości 200 zł,
- Puchary.
III miejsce:
- dwa bony na zakupy tekstur molekularnych w sklepie z artykułami dla nowoczesnej gastronomii Modern Chef każdy o wartości 500 zł,
- dwa komplety talerzy łupkowych SlatePlate,
- 500 zł, dwa bony na zakupy w firmie ChemaN każdy o wartości po 200 zł, - Puchary.
Pozostali uczestnicy otrzymali nagrody rzeczowe.

W niedzielę 24.08 tradycyjnie już odbył się pokaz umiejętności carvingowców, którzy wystartowali w Turnieju o Puchar Dolnej Wisły. Zawodnicy musieli w ciągu 120 minut wyrzeźbić owoce w dwóch kategoriach. Pierwszą z nich był: bukiet kwiatów z warzyw i owoców, a drugą: arbuz z motywem przewodnim, w tym roku był to król muzyki POP – Michael Jackson.
 

Wszystkim uczestnikom gratulujemy udziału. Dziękujemy tym którzy byli razem z nami, za wsparcie, przybycie i zapraszamy za rok!


 

Firmy wspierające Turniej Kucharzy Polskiej Gastronomii:
Sponsor główny: Polska Gastronomia


Grant, Modern Chef, SlatePlate, Kulinarny Puchar Polski, Restaurator Kielce, Dora Metal, Tom Gast, RM Gastro, Stalgast,ChemaN, Giesser,
Solex Germany, Amber, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Euro-Toques Polska, Akademia Molekularna Jeana Bos, Hotel Centralny Chełmno,
Binkowski Hotel Kielce, Klar, Elpol,QimiQ, Ogrodnictwo Lawenda,
GastroArt


Patronat medialny:
Papaja.pl, Poradnik Restauratora, Gastrona.pl, Gazeta Pomorska

Galeria zdjęć na Facebooku!

© COPYRIGHT 2010, EURO-TOQUES POLSKA