Euro Toques Polska - Wigilia Stowarzyszenia Euro-Toques Polska - relacja

W dniu 26 listopada 2013 r odbyło się zebranie Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, połączone z Wigilią. Miejscem goszczącym nasze spotkanie był Hotel Drihicki w Drohiczynie.


Tradycyjnie przed zebraniem wszystkich Członków Stowarzyszenia, odbyło się zebranie Zarządu. Na spotkanie przybyli również sympatycy naszego Stowarzyszenia, których przywitał prezes ETP.


Wybrano przewodniczącego zebrania, Sebastiana Humskiego, protokolanta - Jerzego Czaplę, a całość poprowadził Szymon Szlendak. Na ostatnim zebraniu Szymon pokazał się z bardzo dobrej strony, jako prowadzący, więc i tym razem ta rola przypadła jemu.


Omówiono sprawy związane z organizacją konkursów kulinarnych nominowanych do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, których współorganizatorem jest Euro-Toques Polska.. Poza tymi, które już są, Jean Bos zaproponował konkurs, który odbywa się podczas „Lubelskich Smaków”. I edycja tego konkursu odbyła się w tym roku. Apelowano o większe zaangażowanie wszystkich Członków do organizacji wszystkich konkursów. Odbywają się one w różnych częściach kraju i wiele osób z danych regionów Polski mogłaby bardziej współpracować z organizatorami danych konkursów. W tej sprawie zabrał głos Pawel Malewski, prezes firmy Stalgast.


Wojciech Harapkiewicz, w roli administratora profilu na facebook’u Euro-ToquesPolska, zabrał głos w sprawie strony www.eurotoques.pl oraz Fb. Zachęcał wszystkich do korzystania z tych portali społecznościowych w celu promowania wszystkich wydarzeń kulinarnych, w których biorą udział Członkowie ETP. Wszystkie informacje, relacje, zdjęcia z wydarzeń można przesyłać do administratorów Fb, Wojciecha Harapkiewicza: wojciechharapkiewicz@wp.pl i Jeana Bos: jean.bos@onet.eu


Ustalono miejsce następnego zebrania, tym razem Walnego, będzie to Hotel AGIT Congress & SPA w Lublinie. Propozycję Jeana Bosa przyjęto jednogłośnie.


Przedstawiono kandydatury na Członków Honorowych Stowarzyszenia, są to: Robert Łuszcz, prezes firmy Polska Gastronomia, oraz Sebastian Krauzowicz, Szef Kuchni Hoteli Copernicus w Toruniu. Głosowanie odbędzie się podczas walnego zebrania, wszyscy Członkowie ETP mogą zgłaszać kolejne kandydatury. Na zebraniu walnym przewidziane są również zmiany w Zarządzie. W przyszłym roku mija kadencja obecnego Zarządu, prosimy wszystkich Członków Stowarzyszenia o zgłaszanie się, lub zgłaszanie kandydatów do Zarządu, włącznie na Prezesa, na kolejne cztery lata.


Złożono relację z najważniejszych wydarzeń kulinarnych z udziałem Członków ETP. Marek Rybacki zdał relację z Kulinarnego Pucharu Polski oraz z wizyty w Białym Domu. Marcin Soból, Marek Rybacki, Wojciech Harapkiewicz i Szymon Szlendak, gotowali dla Prezydenta RP, z okazji Święta 11 Listopada. Jean Bos zdał relację z konkursu kulinarnego w Lipsku, podczas Leipziger Preis Der Koche. Aktualnie przebywają w Sofii Marcin Orawiec, Michał Mleczko i Daniel Twardo, relacja z tego wydarzenia po powrocie.


Poruszono wdzięczny temat, współpracy ze szkołami. Tu trzeba powiedzieć, że Euro-Toques Polska działa w tym zakresie bardzo prężnie i współpracuje z coraz to nowymi szkołami. Nasi Członkowie bardzo chętnie współpracują z przyszłymi adeptami sztuki kulinarnej i chętnie przekazują swoją wiedzę. W sprawie tej głos zabrał Tomasz Nowak, członek Zarządu ETP. Wolfgang P. Menge, nasz Członek Honorowy obecny na zebraniu, zaproponował uczniom szkól gastronomichnym z Polski, udział w konkursie kulinarnym w Niemczech, który odbędzie się w marcu 2014 r.


Odbyły się prezentacje firm, takich jak:
Kawa Commercio Polska- Robert Menoza
Kawa Kopi Luwak- Piotr Laps,
Kaszubska Koza- Tomasz Strubiński,
Ogrodnictwo Lawenda- Zofia Ziemkiewicz,
Dażynka- Grażyna Putkowska,
Weindich Centrum Kulinarno- Gastronomiczne- Artur Grzęda i Piotr Jaworski.
Podczas zebrania mogliśmy degustować specjały prezentowane przez przedstawicieli firm.

Po oficjalnym zebraniu, wszyscy zostali zaproszeni na uroczystą kolację wigilijną. Na początek Piotr Malewski złożył wszystkim życzenia świąteczne.


Podziękowano wszystkim firmom wspierającym nasze Stowarzyszenia, specjalne podziękowania dla tych, którzy przyczynili się do organizacji tego zjazdu: Polska Gastronomia, Ladros, QimiQ, Farutex, Renata i Marek Rybaccy, Wiesław Szymczak, Piotr Szymczak, Pawel Malewski... Jak co roku na Wigilii, wyróżniono firmy, które szczególnie zasłużyły się promowaniem naturalnych produktów lokalnych. Rekomendacje Euro-Toques Polska otrzymali: Ogrodnictwo Lawenda, Kaszubska Koza.


Szczególne podziękowania otrzymały firmy wspierające naszych Członków podczas wyjazdu na konkurs kulinarny w Lipsku, przede wszystkim Polska Gastronomia- główny sponsor wyjazdu, jak również Hotel AGIT Congress & SPA, firma QimiQ, Ladros, ChemaN oraz Willa Win.

Po części oficjalnej przystąpiliśmy do wspólnej kolacji, która okazała się bardzo pyszna, a przygotowali ją: Michał Jarzombek, Szymon Szlendak, Wieslaw Szymczak, Piotr Szymczak, Marcin Soból, Jacek Dudka, Sebastian Humski, Marek Rybacki, Piotr Laps, Dariusz Danielewicz, Łukasz Cegłowski, wraz z zespołem kucharzy Hotelu Drohicki.


Podczas tego uroczystego wieczoru zabawiał nas DJ, to była świetna zabawa. Odbył się nawet I Otwarty Konkurs Tańca "Taniec z Kucharzem". Przyznanie wyróżnienia:

Najlepsza tancerka:
Miejsce I: ex aequo Anna Wierzba i Marlena Czapla.
Miejsce II: Beata Harapkiewicz
Miejsce III: Zofia "Lawenda" Zienkiewicz.

Najlepszy tanczerz:

I: Mariusz Gachewicz.
II: Robert Łuszcz
III: Tomasz Nowak.

Najlepsza Para:
I: Renata i Marek Rybaccy
II: Michał i Jolanta Jarzombkowie
III: Marzena Konkolewska i Wolfgang P. Menge



Zabawa trwała do białego rana. To wyjątkowe spotkanie z pewnością utkwi nam długo w pamięci. Już teraz zapraszamy wszystkich na kolejny zjazd naszego Stowarzyszenia już w marcu 2014 r!!!


Składamy podziękowania dla Wojtka Harapkiewicza za zorganizowanie tego spotkania. Dziękujemy właścicielom Hotelu Drohicki za gościnnoś. Dziekujemy wszystkim za przybycie i zapraszamy na kolejne spotkania.

 

© COPYRIGHT 2010, EURO-TOQUES POLSKA