Euro Toques Polska - Rozsmakuj się w Gdańsku

 

 

 

21 kwietnia 2013 r. odbyła się w Gdańsku piąta edycja „Wekeend za pół ceny” Pomysłodawcami imprezy są znani Gdańscy restauratorzy ;Bogdan Wasilewski oraz Jan Orchowski.Wzięły w niej udział restauracje, kawiarnie i inne lokale gastronomiczne oraz instytucje kultury i obiekty noclegowe.
W imprezie wzięło udział ponad 50 restauratorów zarówno w centrum miasta jak i dalszych jego częściach.


Niewątpliwą atrakcją „Wekeendu za pół ceny” był Wielki show kulinarny „Rozsmakuj się w Gdańsku” prowadzony przez JEAN BOS I WOJCIECH HARAPKIEWICZ .Patratronat nad konkursem objął Urząd Miasta Gdańska oraz Euro Toques Polska.

Głównym punktem imprezy był konkurs kulinarny dla zawodowych kucharzy pod hasłem ŚWIEŻE PRODUKTY Z REJONU POMORZA I KASZUB W NOWOCZESNEJ ODSŁONIE. Konkurs miał charakter „Black Box” Uczestnicy mogli znaleźć takie produkty jak ;perliczka, królik, szczupak, przepiórki czy kaczka. Wzięło w nim udział 8 drużyn z Restauracji na Głównym Mieście Najlepszą ekipą wyłonioną przez jury pod przewodnictwem Artura Szymańskiego okazała się reprezentacja Hotelu Hanza , Miejsce Drugie zajęła Restauracja Bowka , a Trzecie : Restauracja Fahrenheit Gdańsk.


Publiczność mogła degustować wiele ciekawych potraw oraz wziąć udział w różnych konkursach m.in. na najszybszego sprawiacza ryb ,konkursy dla dzieci, konkurs „Świeżych Ziół Zosi Zienkiewicz”.
Było przy tym mnóstwo zabawy i wiele pozytywnej energii.
Został również przeprowadzon pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Jeana Bos, pokazy nowoczesnej kuchni Gdańskiej Wojciech Harapkiewicz,pokaz cukierniczy firma „Ciuciu” oraz pokaz carvingu - prowadzony przez Wiesław Miotk i Krzysztof Wierzba.
Organizatorem imprezy był Urząd Miasta Gdańska oraz Wojciech Harapkiewicz.

Serdeczne podziękowania dla Sponsorów ; MAKRO Cash & Carry,Urząd Miasta Gdańska,Polska Gastronomia,”Pałac Kościeszy”,Maximus,Lawenda.
Impreza nie udała by się bez pomocy wielu osób i firm takich jak;Restauracja „Mon Balzac”, Restauracja „Bar Pod Rybą”, Carving Team Poland, Euro Toques Polska, Pracownicy Urzędu Miasta Gdańska, Krytyk Kulinarny Artur Michna, Zosia Zienkiewicz , Piotr Lampe, Maciej Lisicki .

© COPYRIGHT 2010, EURO-TOQUES POLSKA