Kodeks Euro-Toques Polska
1. "Euro-Toques International jest europejskim stowarzyszeniem szefów kuchni, które reprezentuje swoich członków w całej europie.
2. Celem Euro-Torques jest poszanowanie różnorodnośi tradycji w różnych państwach i rejonach poszerzonej europy.
3. Szefowie kuchni zrzeszeni w Euro-Toques utrzymują między sobą dobre stosunki oraz dbają o jednolity wizerunek stowarzyszenia wśród klientów.
4. Szefowie kuchni zrzeszeni w Euro-Toques gwarantują przestrzeganie szeregu zasad wspólnych dla wszystkich członków w całej europie.
5. Szefowie kuchni zrzeszeni w Euro-Toques dzielą się swoim najlepszymi doświadczeniami w ramach swojej organizacji.
6. Euro-Toques ma na celu propagowanie zdrowej żywnosci, przyżądzanej w oparciu o składniki najwyższej jakości.
7. Szefowie kuchni zrzeszeni w Euro-Toques pragną propagować żywność naturalną I tradycyjne przepisy, podkreślając tym samym zróżnicowanie kulinarnego dziedzictwa europejskiego oraz dbając o podtrzymanie wytwarzania produktów regionalnych.
8. Produkty używane w kuchni są zawsze świeże I przygotowywane na miejscu.
9. Używane produkty pochodzą zawsze z bieżącego okresu, w poszanowaniu naturalego cyklu wegetacji dla zapewnienia autentycznego smaku.
10. Szefowie kuchni zrzeszeni w Euro-Toques są rzecznikami różnorodności smaków zróżnicowania składników. Serwują oni konsumentom zdrową żywność I przyczyniaja się do równowagi w odżywianiu.
11. Misją Euro-Toques jest obrona, informowanie oraz uświadamianie konsumentów.
12. Ważnym jest aby menu było prawdziwym odzwierciedleniem potraw, które opisuje w celu podtrzymania zaufania konsumenta.
13. Szef kuchni musi pozostać w pełni niezależny od dostawców.
14. W naszej profesji oczywistym musi pozostać fakt, że żywność jest bezpieczna a jej pochodzenie znane.
15. Szefowie kuchni oraz tradycje są w stanie dostosować się do współczesnych wymogów oraz wyrażają poczucie przyjemności jak równiez międzyludzkiej interakcji: to jest sposób życia.