Prezes Euro-Toques Italia i International, Enriko Derflingher na zaproszenie ambasadora Włoch w Warszawie przyleciał do polski.
Z okazji tygodnia kuchni włoskiej na świecie został zaproszony do telewizji śniadaniowej
Dzień Dobry TVN gdzie gotował swoje danie popisowe i mówił o ochronie produktu i tradycyjnych recepturach.
Restauracje, którymi kierował w Rzymie i Florencji, zdobywały gwiazdki Michelin. Jako 26-latek został jedynym włoskim szefem kuchni dla angielskiej rodziny królewskiej gotował m.in. dla królowej Elżbiety II i księżnej Diany oraz Giorgio Armaniego w Tokio. W 2008 znalazł się w gronie najlepszych szefów kuchni na świecie
Podczas pobytu Enrico nie zapomniał o "przyszłych kucharzach’’ przemawiając w webinarze, moderowany przez dyrektora Włoskiego Instytutu Kultury Roberto Cincottę, do uczniów i nauczycieli szkoły gastronomicznej Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
Celem jest rozpowszechnianie wiedzy: "Jako Euro-Toques toczymy ważną walkę w Parlamencie Europejskim o to, aby każdy produkt sprzedawany miał kod QR do śledzenia pochodzenia produktów"
Na zakończenie swojej wizyty Enrico Derflingher i Marcin Soból prezes Euro Toques Polska z grupą delegatów przeprowadzili długą dyskusję w celu wypracowania nowych strategii na rok 2021 oraz rozmowy z Thomasem Brugnatelli, dyrektorem generalnym Hotelu Raffles Europejski w Warszawie, jednej z najbardziej prestiżowych rezydencji w całej Europie Wschodniej.
.